Forside: Reaktioner hos efterladte

Efterladtes reaktioner:


• Chok – over at finde den afdøde, over at selvmordet kunne finde sted
• Lettelse –over at truslerne om selvmord er forbi, over at livet igen kan blive normalt
• Fornægtelse – man tror ikke på dødsfaldet, nægter at tro på det var selvmord, kalder det måske oven i købet noget andet
• Rædsel over hvad afdøde må have været igennem af kvaler
• Hvorfor og hvordan? Detektiv-arbejdet, opklaringen, hvad førte til dødsfaldet, hvordan havde afdøde det lige før selvmordet, hvem vidste besked? Afklaring af tiden forud for selvmordet
• Skyld og skam – over ikke at have forhindret selvmordet, ikke have set signalerne. Skam over forudgående psykiske lidelser, over selvmordet, over bebrejdelser fra andre, over følelsen af nederlagt, at familien ikke har klaret sig
• Modstridende følelser, vrede blandt med lettelse, kaos. Vrede – f.eks. mod den afdøde, mod den smerte, man skal igennem, over de ekstra byrder, man bliver pålagt, over at føle sig snydt (fx ved at forholdet nu er slut og man aldrig fik talt ud) over ikke at kunne gøre gengæld eller få hævn, mod systemet, mod Gud, mod terapeuten og psykologen
• Afvisning – man føler sig forrådt og svigtet.
• Det dobbelte svigt, man er blevet svigtet og føler, at man selv har svigtet
• Tab af tillid og værdier, egne selvmordstanker. Besvær med at fastholde gamle eller indgå nye relationer til andre mennesker, ensomhed og social isolation.
• Selvmordstanker – ønsket om at slutte sig til den afdøde, ønsket om at slippe væk fra meningsløsheden, eller selvmordstanker på grund af depression. Frygt for nye selvmord, overbeskyttelse af andre familiemedlemmer.

Uafsluttede situationer –behov for at fortælle den afdøde, hvor meget han/hun betød og var værdsat. Konflikter og hændelser fra en fælles fortid, som nu ikke kan afsluttes. De forspildte chancer.


Kilde: Inger Anneberg, Sorgen ved selvmord
The international Handbook of Suicide and Attempted Suicide af Keith Hawton og Kees van Heeringen
Den nødvendige Smerte af Nina Leick og Marianne Davidsen-Nielsen.

Efterladte og forsikringer
I følge en artikel i Århus Stiftstidende den 8. januar 06 kan efterladte efter selvmord være så ramt af skam at de ikke synes, de kan være bekendt at hæve den livsforsikring/ulykkesforsikring, som de muligvis ellers ville have kunnet få efter afdøde.
Avisen skriver, at mange pårørende undlader at oplyse den egentlige dødsårsag - selvmord. Det skylds de efterladtes skam og samvittighedskvaler over, at en, man holdt af og elskede, har taget sit eget liv. De færrest er samtidig klar over, at en ulykkesforsikring bliver udbetalt i forbindelse med selvmord, hvis forsikringen har været i kraft i to år, og for mange livsforsikringers vedkommende i blot et enelt år.
- De efterladte efter selvmord er ofte fuldstændig uvidende om,at en livsforsikring ofte skal dække uanset, at selvmordet var ganske selvudløst, siger Århus-advokaten Simon Eilrich til Århus Stiftstidende.