Forside: Børn som efterladte efter selvmord

I filmen "Sandhenden om et selvmord" er den gennemgående røde tråd, hvordan man håndterer det, når børn efterlades efter selvmord. Mange forældre står tilbage med et dilemma: Hvad skal børnene have at vide?
I dag er de fleste eksperter enige om, at børnene skal have sandheden at vide - og helst hele sandheden. er man ikke begyndt med at give den, må man senere forklare børnene, hvorfor man syntes det var svært og indrømme over for dem, at de blev holdt udenfor.
Det er også den linje Annelise Pallesen følger over for sine børn i filmen "Den lukkede dør" hvor hun fortæller om sin mands selvmord.
Forud for selvmordet er en lang periode med psykisk sygdom og misbrug, som alt sammen har været holdt hemmeligt for børnene. Da selvmordet sker, beslutter hun at lægge det hele åbent frem. Det er den røde tråd hun siden følger - børnene skal kunne håndtere virkeligheden, at de blev valgt fra af deres far og de skal kende sandheden bag selvmordet.
De to døtre, Sara og Lise, medvirker i filmen og fortæller om betydningen af at kende sandheden. Når andre børn har hørt rygter om hvordan deres far blev fundet død, så kan de selv berette, hvad der skete. De har set det sted han døde, de har set ham død og de ved, hvad der er sandt, også når de møder de forkerte historier.
Begge pigernes skoler har været meget aktive i den åbne linje,som familien har kæmpet for efter selvmordet.

I den samme film fortæller Susanne Kronvang, hvordan det var og er at leve med, at hendes mors selvmord blev holdt skjult for hende gennem hele barndommen. Moderen døde, da Susanne var syv år,hendes død blev aldrig forklaret, Susanne og hendes bror måtte end ikke deltage i begravelsen. De voksede derefter op i bedsteforældrenes hjem. Først som voksen får Susanne sandheden at vide - at hendes mor tog gas. Forklaringen på hvorfor får hendes børn aldrig.
Susanne beskriver, at den tavshed og hemmelighedsfuldhed, som har præget hendes liv, har skabt en mængde angst i hende. Når et barn fornemmer at noget er galt men ingen vil bekræfte at denne fornemmelse er sand, begynder barnet at tvivle på sig selv. Det skete også for Susanne. Hendes barndom var præget af stor angst - blandt andet for at gå i skole - at hun måtte have medicin, nervepiller, for at klare sig.
Også som voksen har hun lidt under, at hendes intuition blev ignoreret, da hun var lille.
I dag er hun pædagog og kæmper for at børn skal have sandhenden at vide.



"Kender du et barn som har mistet" er titlen på en bog, der udkommer 24.april 2006 på forlaget Mellemgaard. Salget fra bogen støtter Børns Vilkår.
Bogen rummer 25 tekster om at miste, skrevet til børnene og deres pårørende.
Tre af kapitlerne handler om selvmord og børns sorg, du kan læse et af kapitlerne, af Inger Anneberg, under menupunktet "vælg faggruppe" - ved at gå ind under lærere og pædagoger og herunder : Artikler.